Skip to content
Süper Güçlü Beslenme Önerileri

Rhinoplasti Sonrası Jet Hızıyla İyileşmek İçin Süper Güçlü Beslenme Önerileri

Rhinoplasti operasyonuna özel olarak hazırlanan vitamin ve minerallerden zengin sağlıklı sebze, meyve ve besinleri içeren beslenme önerileri, ameliyat sonrası (post-op) hem daha hızlı iyileşme hem de şişliklerin çok daha hızlı inmesini destekler. Bu amaçla hazırlanan önerilerimizi ameliyat sonrası en hızlı şekilde takip etmeniz tüm post-op döneminin iyi geçmesini sağlar.

  • Beslenme
  • Lif içeriği yüksek mevsim meyve sebzelerini ve kurubaklagilleri beslenmenize ekleyin.
    • Neler liften zengin? Elma, şeftali , armut, ahududu, dut, yaban mersini gibi berry grubu meyveler, ıspanak, nohut, kurufasulye, mercimek, bulgur, yulaf ezmesi

Ameliyat sonrası kullanılan ağrı kesici ilaçların konstipasyon (kabızlık) yapabilir. Yüksek lifli gıdalar konstipasyonu engeller. Konstipasyona bağlı zorlanma (ıkınma) ameliyat bölgesinde kanamaya  ve ekstra şişkinliklere neden olabilir. Süt ürünlerinden probiyotik içeriği yüksek kefir ve probiyotikli yoğurtlar barsak mikrobiyotasını düzenleyerek kabızlığı engeller. Eğer gerekirse bir probiyotik alımı da önerilir.

  • Ameliyat sonrası dönemde tuz alımınızı azaltmanız şişlikleri azaltır.
    • Neler tuzdan zengin? Hazır ayran, soda, kavrulmuş kuruyemişler, kızartma sebzeler gibi.
  • Ameliyatı takip eden süreçte su tüketimine özen gösterin ve yudum yudum su için. Yeterli su tüketimi konstipasyonu önler, iyileşmeyi ve şişkinliklerin azalmasını hızlandırır.
  • Yemeklerin sıcaklığını kontrol edin çok sıcak içecek ve yiyecekler ağzınızı , boğazınızı yakabileceği gibi; çok soğuk yiyecek ve içecekler ise dişinizi ve ağzınızın içini acıtabilir, dondurma baş ağrısı yaratabilir. Bu nedenle ameliyattan sonra birkaç hafta kadar yiyecek ve içeceklerin ılık olarak tüketilmesi iyileşme dönmenin sağlıklı ilerlemesi için önemlidir.
  • Çiğnemeye dikkat, her çiğneme hareketi az da olsa burnunuzun oynamasına neden olur bu da canınızı yakabilir. Bu sebeple yumuşak köfte dışındaki etlerden doktorunuz onaylayana kadar uzak durunuz.Bunu yerine proteini yüksek yumuşak gıdaları tercih ediniz.
  • Yumuşak gıdalar, püre kıvamında iyi pişmiş ya da sıvı seçenekleri tercih ediniz. Yulafı süt ile pişirerek, sert meyveleri haşlayarak yada rendeleyerek yoğurda karıştırıp tüketiniz.
  • Protein, çinko, demir iyileşmeyi destekler. Bu nedenle proteinden zenginleştirilmiş ve çiğneme gerektirmeyen süt, yoğurt tüketilmesi önemlidir. Ayrıca rondoda çekilmiş fındık, ceviz , badem gibi çinkodan zengin yağlı tohumları kahvaltıda yumuşak süzme peynir ile veya sütte pişmiş yulaf ile karıştırarak tüketebilir. Süt , yulaf ve meyve pişirilip içine ceviz eklenerek smoothie şeklinde tüketilebilir. Demir içeriği zengin kırmızı eti kıyma şeklinde ya da minik köfteler şeklinde sebze yemeklerine, çorbalara eklenerek tüketilebilir. Her sabah yumurta da protein, demir ve çinkodan zengindir. Proteinden, çinkodan ve liften zengin nohut humus şeklinde kolaylıkla tüketilebilir, kırmızı mercimek ise içine bol sebzeler konularak kemik suyu ile hazırlanıp blenderdan geçirilerek tüketilebilir.
  • Multivitamin, eğer gerekli olursa vitamin mineral takviyesi yapılması önerilir.
  • Kafein tansiyon yüksekliği yaratabilir. O nedenle kafein içeren kahve, çay, yeşil çay gibi içecekleri tüketmemeniz önerilmektedir.
  • Sigara içmek iyileşmeyi yavaşlatır, enfeksiyon riskini artırır.
  • Alkol tüketimi kanın inceltir ve kanama riskini artırır bu nedenle ameliyattan sonra en az 5 gün alkol almamanız önemlidir.
  • Yürüyüş kendinizi çok yormadan açık havada tenha alanlarda yapacağınız hafif bir yürüyüş kanda pıhtı oluşumunu engeller ve şişliği azaltır. İlk günler hareket etmek istemeseniz de biraz yürümek çok iyi gelecektir.
  • Egzersiz rutininize geri dönmek ile ilgili lütfen doktorunuza danışınız.
  • Besin Desteklerine doktorunuza danışmadan başlamayınız. Bazı desteklerinin kanamayı artırma ya da pıhtı oluşturma etkisi vardır.

Her birey farklıdır. Bireysel farklılıklarla beraber rhinoplasti ameliyatı sonrası besin içeriği zengin gıdaları tüketmenizi sağlayacak bu süper etkili öneriler Uzman Diyetisyen Buket Sözan tarafından hazırlanmıştır.  Öneriler rhinoplasti ameliyatı sonrası iyileşmeyi destekleyecek bir rehber niteliğindedir, bir diyet değildir. Diyet kişiye özel olarak hazırlanan bireye özgü beslenme programıdır. Bireysel bilgi ve destek almak için bir beslenme uzmanına danışmanızı öneririz.

KATEGORİLER
SON YAZILAR