Skip to content
Diyette Buzdolabı Yerleştirme

Diyette Buzdolabı Yerleştirme

Günümüz şartlarında öyle bir hale geldik ki herkes “diyetteyim, onu yemem bunu yemem” diyerek sürekli kısıtlamaları yaşatıyor kendine ve çevresindekilere. Oysa ki “diyet” kelimesini nasıl da  yanlış bilmekte ve kullanmaktayız. Gerçek anlamı nedir “diyet” kelimesinin diye düşündünüz mü hiç. İşte size gerçek anlamı ile “diyet “  kelimesi

Diyet bir günlük yada bir haftalık mönüler değil aslında uzun yılların yiyecek ve içecek seçimlerinizdir. Birçok kişi “diyet” kelimesini zayıflama yada özel durumlar için bir plan olarak kullanıyor olsa da beslenme uzmanlarının kullandığı anlamı ile yenilen içilen her şey olarak tanımlanabilir.

Okuduğunuz üzere “diyet “ kelimesi yasaklı, aç kalınan listeler demek değilmiş. Zaten bunu biliyoruz diyorsanız alışkanlıklarınızı değiştirmeye ne dersiniz. Yapacağımız şey sadece alışkanlık haline getirdiğimiz yeme stilinizi değiştirmek.

Nasıl kıyafet seçimlerimiz yıllar içinde değişiyorsa besin seçimlerimizde de değişime gidebiliriz.

Diyetinizle stil yaratın. Size özel seçenekleriniz olsun. Aynı gardolabınızdaki gibi çeşitli, uyumlu ve renkli.

Listelerden kurtulun. Listeler size yol göstermeye yardımcı olur. Sonrasında ise öğrendiklerinizi kullanarak yola devam edebilirsiniz. Aynı çarpım tablosu gibi ezberlediniz ve hala oradaki çarpım sonuçlarına göre devam ediyorsunuz öteki türlüsü size yanlış cevap verdirirdi. Aynen sizi sağlıklı kiloya ulaştıran diyet listeleri gibi onların izinde, ama onlarsız devam edebilirsiniz.

Stil yaratmak için önce mutfaktan başlamaya ne dersiniz. O zaman hep beraber mutfağa geçelim . İşin sırrı ve zevkli yanı elinizdeki malzemelerle yenilikler yaratmaktan geçiyor. Lezzetli ve sağlıklı olması tatsız,tuzsuz olacağı anlamına gelmiyor.

Önce Buzdolabını yerleştirelim.

Tazeliklerini uzun süre korumaları istenen yiyecek ve içecekleri sadece buzdolabına yerleştirmek yetmez; peynirin de, çileğin de, çiğ etin de favori ‘mekânları’ var.

Üst Raflar : Pişmiş yemekler, hazırlanmış salata, tütsülenmiş balık ve et üste konmalı. Artan yemekleri kapalı cam kaplarda en fazla üç gün, tütsülenmiş balık ve etler de bir hafta tazeliğini korur.

Orta Raflar : Süt, süzme yoğurt, yoğurt, krema ve taze peynirin yeri buzdolabının orta rafları. Açılmış kutular en fazla dört gün buzdolabında kalabilir. Yoğurdun daha az sulanması için içinde kaşık bırakmayınız ve üzerini düzeltiniz.

Sebzelik: Çilek, böğürtlen vs. mantar, yeşil salata, yapraklı sebzeler, maydanoz, taze nane, dereotu gibi yeşilliklerin yeri sebzelik. Hassas meyve ve sebzeler buzdolabının sebzelik bölümünde üç gün saklanabilir. Diğer sebze ve meyveleri buzdolabında saklamanız şart değil. Muz, papaya, mango gibi egzotik meyve, portakal, mandalina gibi turunçgilleri, domatesleri buzdolabında koymayın, tatları kaybolur.

Salatalık veya biber gibi sulu sebzelerin ise ne buzdolabında ne de dışarıda ömürleri fazla uzun değil. Mümkün olduğunca çabuk tüketilmeliler.

Kapı: Tereyağı, margarin, yumurta, açılmış reçel kavanozları, içecekler, salata sosları vs. kapıda gözlerde yerini buluyor. Açılmış meyve ve sebze sularını fazla bekletmeyin. Kapıdaki tüm diğer yiyecek ve içecekleri birkaç hafta saklayabilirsiniz. Yumurtalar üç günden fazla beklediklerinde tazeliklerini kaybederler ve mümkün oldukça mukavva içerisinde saklayınız. Buzdolabına yerleştirmeden yıkamayınız.Yıkanıp saklanan yumurtaların gözenekleri açılır ve mikrobiyal açıdan risk taşırlar.

Alt Raflar: Çiğ et ve balık alt rafa konulmalıdır. Çapraz kontaminasyonu engellemek için pişmiş ile pişmemiş ürünleri aynı rafa koymayınız. Çiğ kıyma ve balığı bir gün içinde tüketmek gerekir. Et ve tavuğu iki üç gün buzdolabının en soğuk bölümü olan (derin dondurucu hariç tabii) alt kısmında saklayabilirsiniz.

*Tüm yiyecekleri ağzı kapalı cam kaplarda muhafaza edin. Hiçbir gıdayı satın aldığınız poşetlerde muhafaza etmeyiniz, dışardan eve taşıdığınız (tezgah, market kasası, zeminler, eller, vb.) poşetlerle beraber mikropları da taşıdığınızı unutmayınız.

*Yeşilliklerin tazeliğini koruması için iyice kurutup, havlu kağıtlara sararak saklayabilirsiniz.

*Buzdolabını çok doldurmamak için haftalık ne pişireceğinize karar verip alışveriş yapmanızda fayda var. Böylece hem her zaman taze gıdayı tüketirsiniz hem de israfı azaltırsınız.

Alışveriş Listem
Süt
Yoğurt
Peynir
Yumurta
Et-Balık-Tavuk
Tahıl
Kurubaklagiller
Sebze (mevsimine göre uygun)
Meyve (mevsimine göre uygun)
Zeytin-Zeytinyağ
Yağlı tohumlar(çiğ fındık, badem, ceviz)

Daha önce ele aldığımız Afrodizyak içeren besinler isimli yazımızı okumanızı öneriyoruz. Ayrıca İstanbul beslenme uzmanı hizmetleri için hemen iletişime geçebilir.

Diyetisyen Buket Sözan | İstanbul
KATEGORİLER
SON YAZILAR